Suksien valinnasta..

Aika monta viestiä tulee vuositasolla laitettua asiakkaille suksien valinnasta. Tähän kokoan omia ajatuksi suksen valinnasta ja sopivuudesta eri kelialueille sekä alustoille.

Käytän vapaan suksissa kategoriaa kovan alustan sukset ja pehmeän alustan sukset. Kova alusta = vakaa suksi ja pehmeä alusta = hieman epävakaampi suksi. Perinteisen suksissa valinta periaatteena on: liisteripesä, purkki-liisteri ja kova purkki. Näille kaikille vaihtoehdoille on valittava eri korkuinen pitopesä/alue. Myös hiihtäjän tekniikka ja taito vaikuttavat paljon valinta prosessiin.

Kuntohiihtäjälle suosittelen pääsääntöisesti aina kovan alustan vapaan suksea. Tämä siitä syystä, että noin 70% talven hiihdoista hiihdetään kovalla alustalla. Kova alusta ei tarkoita välttämättä jääkeliä vaan koneella ajettua pakkantunutta pakkaskelin alustaa. Vakaa suksi takaa hiihtonautinnon, ei tarvitse jännittää pitääkö suksen kantti vai ei. Jos kuntoilija haluaa panostaa harrastukseen, kannattaa ostaa kaksi paria, toinen pehmeälle ja toinen kovalle alustalle.

Mistä tietää, että on kyseessä kovan alustan pari tai pehmeän alustan pari? Parhaiten tuntuman saa hiihtämällä eri vaihtoehdoilla ja tunnustelemalla mikä tuntuu omiin tarpeisiin parhaimmalta. Aina ei ole mahdollisuutta suksitestaukseen. Tällöin käytetään suksipuntaria eli ”Nastolan vaakaa”. Suksipuntarilla saadaan puristettua suksiin haluttu kilomäärä ”painetta”. Sen jälkeen profiilia tutkitaan laminaatti liuskalla ja lisäksi käytetään mittanauhaa painealueiden pituuden ja sijainnin mittaamiseen.  Kun on mitat tiedossa voidaan sanoa karkeasti minkälainen pari on kyseessä. Lopullisen tuomion tekee hiihtäjä itse, kun niitä testailee. Pyrin testailemaan myös itse myynnissä olevat sukset. Mittaan ja arvioin etukäteen, testaan ladulla ja analysoin menikö mittauksen ja arviot kohdalleen.

Tässä suksen valinnassa käytettävä "Nastolan" vaaka. Yksi tärkeimmistä työkaluista suksen valinnassa. Tällä saadaan katsottua jäykkyydet ja painealueet. Laittelen tässä lähipäivinä laajemmin tekstiä suksen valintaan liittyvistä asioista.
Tässä suksen valinnassa käytettävä ”Nastolan” vaaka. Yksi tärkeimmistä työkaluista suksen valinnassa. Tällä saadaan katsottua jäykkyydet ja painealueet kohdilleen.

Perinteisen suksissa usealla asiakkaalla on toiveena täydellinen pito. Tärkeää on määritellä pitoalueen korkeus ja suksen loppukilot. Loppukilot esim. 40/ 1,4 tarkoittaa sitä, että pitopesän korkeus on 1,4mm, kun painetta on 40kg. Tällainen suksi sopii noin 75-80kg kuntohiihtäjälle ja 70-80 kg kilpahiihtäjälle. Kilpahiihtäjälle tärkeä kriteeri on suksen herkkyys yhden jalan liu-ussa. Jos pesä on liian matala niin suksi kyntää vuorohiihdossa. Jos pesä on liian korkea on pito hieman herkkä.

Suksen kuvioinnilla voidaan vaikuttaa suksen luistoon. Kostealla kelillä käytetään syvempää uraa ja kuivalla kelillä matalampaa uraa. Kuviointi parantaa pääsääntöisesti aina suksen luistoa. Pakkaskelillä suurin riski on, että kuviointi on liian voimakas. Suosittelen käyttämään suoria kuvioita ainakin kuntohiihto puolella, siihen on helppo tehdä käsikuviointi laitteella kuvioita eri kelialueille. Käsikuvio ”nousee” ylös noin 2-5 voitelukerran jälkeen.

Suksen profiilin valinta eri kelialueelle,  on haastavaa hommaa. Hyvä pari saattaa pelata laajalla kelialueella. Pääperiaate on kuitenki, että alusta on se mikä ratkaisee, suksi ei tiedä onko pakkasta +1 vai -17.

Kaikkiin myynnissä oleviin suksiin voidaan asentaa sekä NNN-, että SNS side. SNS- side asennetaan NIS-levyn päälle ja NNN- side suoraan NIS-levyyn. Jos NIS-levyä ei ole niin sellainen voidaan asentaa sukseen.